Fra venstre; Geir Bergskaug, administrerende direktør i Sparebanken Sør, Tord Ytterdahl, CEO i AppSens og konstituert daglig leder Digin, Jeanette Tharaldsen. Foto: Kristian Thomassen

AppSens vant Sparebanken Sør og Digin sin innovasjonspris 2020

- Vinneren har et stort kommersielt potensial, men også et enormt potensial til å bedre folkehelsen, sa Geir Bergskaug, administrerende direktør i Sparebanken Sør, før han avslørte vinneren under Digitalkonferansen.

Prisen, som deles ut for sjette gang, er et samarbeid mellom Sparebanken Sør og Digin, hvor vinneren stikker av med heder, ære og en sjekk på 50.000. 

- Dette er en inspirasjon for oss til å fortsette det vi holder på med, responderte Tord Ytterdahl, CEO i AppSens.  

Smart hjerterytmesensor

AppSens har utviklet en smart hjerterytmesensor for tidlig deteksjon av hjerteflimmer.

- Hjerteflimmer er den vanligste hjerteforstyrrelsen. Det er også den farligste fordi den kan føre til hjerteslag. Et normalt hjerteslag er komplisert, det kan derfor være vanskelig å skille ut unormale slag og støy. Vi trener opp algoritmer og mater systemet med læringsdata og egne oppsamlede data for å detektere hjerterytmeforstyrrelser, forklarte Ytterdahl under pitchen. 

Stor konkurranse

Foto: Kristian Thomassen

Foto: Kristian Thomassen

AppSens møtte stor konkurranse fra de andre finalistene: Indico Systems, Semine og RSM Imagineering.

Indico Systems lager digitale løsninger for opptak, analyse, presentasjon og arkivering av avhør for politi- og justissektoren.

- Vår løsning eliminerer faren for at fysiske bevis kommer på avveie. Løsningen fører til besparelse av tid og penger, samtidig som det reduserer belastningen på miljøet, sa Stig Knutsen, CEO i Indico Systems under pitchen.

- Semine automatiserer hele regnskapsprosessen. Vi har rullet ut plattformen til 50 kunder i løpet av 2020. Vi er over den kritiske fasen. Nå skal vi ut i verden, sa Lene Diesen, CEO i Semine.

- Vi kommersialiserer en helt ny måte å pumpe på med Shield Pump System. Det er et unikt produkt som er 100% automatisert, forteller Fredrik Skøie, markedsdirektør i RSM Imagineering. 

Pumpen er allerede under testing i USA og har potensial til å revolusjonere hele skiferoljeproduksjonen. 

Vil stimulere til innovasjon

- Dette er en viktig pris for oss. Innovasjonsprisen er et verktøy til å stimulere til innovasjon i vår landsdel. Vi ser at kvaliteten på finalistene øker for hvert år. Jeg anser alle finalistene som verdige vinnere, og det har vært krevende for juryen å vurdere kandidatene, avslutter Bergskaug.

Juryen har bestått av Elisabeth Austad Asser fra Sparebanken Sør, David Simonsen fra Innovasjon Norge, Bjørn-Erik Aastveit fra Connect Norge, Inge Juul-Petersen fra Etablerersenter Arendal, Jeanette Tharaldsen fra Digin, Trond Madsen fra NHO Agder, Erik Tønnesen fra Skagerak Maturo, Terje Klungland fra Coworx og Christiane E. Skage fra Lister Nyskapning.