Digin tok en prat med Teknologidirektør i Norkart, Alexander Salveson Nossum.

Bli bedre kjent med Norges mest komplette datavarehus for geografisk informasjon

Et av Digins nyeste medlemmer er Norkart, som tilbyr markedsledende løsninger innen kommunalteknikk, kart- og eiendomsinformasjon til offentlig og privat sektor. Et fremoverlent IT selskap som opplever sterk vekst, bransjeglidning og som nå er godt posisjonert innenfor den nye dataøkonomien.  

Norkart har 170 ansatte – og har nylig etablert kontorer på Tangen i Kristiansand. Primus motor og ansvarlig for Kristiandsandskontoret - Teknologidirektør Alexander Salveson Nossum – med doktorgrad fra NTNU, er en pådriver i bransjen for innovasjon og nytekning, og har jobbet mye med digitalisering i praksis. Ifølge Nossum er selskapet spesielt gode på å forvalte og verdiøke geografiske data og eiendomsinformasjon. Dataplattformen til Norkart bygger på store datamengder – både åpne offentlige og kommersielle data. Plattformen leverer samfunnskritiske løsninger som sørger for bla gode byggesøknader, riktige kommunale gebyrer og korrekte kartdata og reguleringsplaner for å nevne noe. Det er en rekke bruksområder, og blant annet bruker forsikringsselskaper dataene for risikoberegninger og meglere for eiendomssalg. Av 400 ulike datasett i plattformen – er flomdata er en av disse type informasjonene  

Norkart er langt fremme på selvbetjeningsløsninger i kommunemarkedet, og leverer løsninger til 350 kommuner. Den raskest voksende løsningen er nyutviklingen e-torg.no - som automatiserer en rekke henvendelser til kommunens tradisjonelle servicetorg. Her leverer bedriften ulike tjenester til innbyggere, arkitekter, ingeniører som har bruk for digitale nabovarsler, kvalitetssikrede kartdata eller 3D-data over områder til utbygging og lignende formål. De har også laget løsningen kommunekart.com som i 2018 hadde 1,2 millioner unike brukere i Norge. 

Norkart engasjerer også studenter og har egne studentgrupper hos UIA og NTNU. 10 studenter skal jobbe i Norkart Sommer hvor de blant annet skal jobbe med AI sammen med Landbruksdirektoratet. Alexander mener dette arbeidet er viktig i fremtiden med tanke på hvordan klimaet og været endrer seg. Lokalt i denne regionen er det viktig med flom- og vannanalyser for å predikere og sikre riktig beredskap for flere aktører- både for kommunale og private sektorer. 

En av Norkarts interessante satsinger er det elektroniske verktøyet eNabovarsel hvor du med få tasteklikk kan lage et ferdig nabovarsel til varsling av naboer og til bruk i byggesøknad. Du sparer penger ved å benytte deg av eNabovarsel – og kostnadene til utsendelse av rekommanderte nabovarslinger som koster 175 kr pr utsendelse kan være historie. Og ikke minst gjør du naboen fornøyd – ved at man slipper å dra på postkontoret for å hente varselet. Når en nabo gir tilbakemelding på nabovarselet i Altinn – vil du motta denne i din egen innboks. 

Norkart ser stadig etter nye partnere og vi oppfordrer Digins medlemmer til å ikke nøle med å ta kontakt med Alexander, som holder til på Tangen her i Kristiansand, for en hyggelig prat.