Kristian Kofoed Solheim fra Bulk og Maxim Pozdnyakov fra DE-CIX

DE-CIX utvider til Norden i samarbeid med Bulk Data Centers

DE-CIX, verdens ledende Internet Exchange (IX)-operatør varslet 30. november at de vil satse i  Norden. DE-CIX har inngått samarbeid med Bulk Data Centers, som vil huse DE-CIX IX-plattformer i Oslo (OS-IX), Kristiansand (Campus N01), samt i Esbjerg, Danmark (Campus DK01). DE-CIX vil også åpne IX-plattformer i Finland.

DE-CIXs ekspansjon til Norden vil åpne Norden for internasjonale kunder, og tilby interconnection-plattformtjenester som kun bruker fornybar energi gjennom Bulks datasentre. I tillegg vil lokale nordiske kunder nå få raskere og mer effektiv tilgang til globale internet exchange-tjenester. Les hele pressemeldingen her.

Hva betyr dette for vår region?

At verdens største interconnection-plattform etablererer seg på N01 Campus kan få direkte betydning for de fleste av Digin sine medlemmer, men også for alle andre selskaper og privatpersoner i Agderregionen.

Ikke alle vet hva en interconnection-plattform er eller hva det betyr, men for å forklare det kort så er dette en kombinasjon av 3 ting.

1. En lokal internet exchange (internett knutepunkt). I dag så går den største delen internett-trafikk fra eksempelvis Kristiansand og videre mot Oslo. I Oslo kan nasjonal trafikk utveksles på NIX (Norwegian Internet Exchange) og trafikk mot utlandet går videre til Stockholm. Dette gir dessverre økt responstid når data egentlig skal til for eksempel Danmark, Tyskland, Storbritannia eller USA. Ved å ha et knutepunkt på N01 Campus, så vil trafikk som kan holdes lokalt, eksempelvis mellom to selskaper i Kristiansand kunne holdes lokalt. For trafikk mot en bruker i USA, så vil dette kunne gå direkte fra N01 Campus og videre via fiberkablen HAVFRUE eller mot Danmark via HAVSIL-fiberkabelen dersom Europa er målet for denne trafikken.

2. DE-CIX sin plattform tilbyr også et av de største Cloud-utvalgene via DirectCloud, tilgjengelig på markedet med mer enn 50 forskjellige Cloud-forbindelser . De fleste norske bedrifter har i dag en eller flere applikasjoner i skyen. De mest brukte og kjente er Microsoft Azure, Amazon Web Services, Google Cloud, Oracle og SAP, og ved å koble seg mot DE-CIX på N01 Campus så vil bedriften selv kunne velge riktig Cloud-sone og sikre seg optimal latency (ventetid) og stabilitet utenom det vanlige internett.

3. Med flere fiberruter inn til Agder-regionen via sjøen, så kommer verden tettere på og dette gir nye muligheter for bedrifter som leverer produkter og tjenester globalt. Med DE-CIX sitt produkt GlobePeer Remote, så vil data produsert på N01 Campus veldig enkelt kunne bli distribuert til en av DE-CIX sine 32 lokasjoner rundt i verdenen. Et godt eksempel kan være at dersom USA er et marked for bedriften, så kan man via samme port som brukes til punkt 1 og punkt 2 også å etablere seg mot DE-CIX New York hvor ditt nettverk automatisk blir forbundet med mere enn 250 forskjellige nettverk.

På N01 Campus ønsker Bulk alle typer selskaper velkomne. Om behovet alene går på kommunikasjon, så tilbys helt ned til ¼ rack, men om behovet skulle være større så leveres både sikret område med eget bur eller rom.

Nylig etablerte også verdens største internett leverandør Telia Carrier seg på N01 Campus, og sammen med DE-CIX nyheten, så er dette viktige skritt i å gjøre Agder til en ny internett-HUB i Norge.

For mer informasjon og spørsmål, kontakt Kristian Kofoed-Solheim: kristian.kofoed-solheim@bulk.no