Stian Pedersen håper flere bedrifter får vite om mulighetene for å bli bedre kjent med elever innen IT-fagene her i regionen.

Kommer med appell til IT-bransjen

Stian Pedersen jobber som IT-lærer på Tangen videregående skole og har flere elever som skal ut i lære til høsten, enten som utvikler eller driftstekniker. Nå ønsker skolen kontakt med bedrifter som kunne tenke seg å teste utplassering i to uker denne våren slik at både elevene og bedriften kan erfare hvordan løsningen fungerer i praksis. Dette er også en glimrende mulighet for bedriften å bli kjent med mulige lærlinger innen IT-fagene. 

Stian og kollegaene hans ved Tangen videregående skole, samt lærerne ved Sam Eyde videregående skole har i en tid forsøkt å kontakte bedrifter angående to ukers utplassering denne våren, men litt variert hell. Nå ønsker han å komme med en appell til IT-bedriftene i regionen. – Vi sliter per dags dato med å få kontakt med nok bedrifter som er interesserte i å ta inn lærlinger i en to ukers praksisperiode. Derfor henvender vi oss til Digin for å se om vi kan nå ut til flere bedrifter som vi kanskje ikke har tenkt på. Håpet er at flere bedriftsledere skal få med seg vår appell og deretter ta kontakt med oss.

Lave forventninger til bedriftens oppgaver

Stian forteller videre at noen av tilbakemeldingene han har fått er at det oppfattes som litt krevende å ta inn en elev på kort varsel. – Vi må kanskje jobbe litt med forventningsavklaring i henvendelsen vår. Det er ikke behov for veldig tett oppfølging av eleven i disse to ukene. Det er heller ikke meningen at eleven skal sitte og kode på reelle prosjekter, eller sette seg inn i operative driftssystemer hos bedriften eller bedriftens kunder. Det vi mest ønsker å få ut av dette er å gi bedriftene en mulighet til å bli kjent med en potensiell lærling. For elevens del er det viktig å få et innblikk i en reell fremtidig arbeidsplass og se litt på hvordan arbeidslivet fungerer. Kanskje eleven kan bli med på et par møter eller arrangementer for å lære mer om dynamikken og kulturen i arbeidslivet?

Tangen videregående har satt av uke 12 og 13 for å ha utplasseringer. Elevene det dreier seg om, går andre året på studieretningen Informasjonsteknologi. Her får de opplæring i grunnleggende programmering dvs; Operatorer, Datatyper, if statements, while loops, for loops og Funksjoner med parametere. Når det gjelder kodespråk, går det mest i Python.

Elevene har gått gjennom opplæring i database med SQL, datastruktur og planlegging av relasjoner mellom tabeller. De jobber med oppsett av applikasjoner, som skal inkludere både frontend og backend. I faget IT-drift har de lært diverse operativ systemer som Linux og Windows server. De har videre blitt kjent med å bruke CLI, grunnleggende nettverk, WLAN. Brannmur og cyber security.

Stian vet godt hva elevene interesserer seg for og vil påpeke at ca 60 % av elevene på linjen hans interesserer seg for IT-drift. Dette lover godt for behovet i IT-bransjen og fremtidig arbeidskompetanse. Cathrine Stien, daglig leder i Digin håper bedriftene tar ansvar når Tangen videregående nå kommer med sin appell. – IT-bransjen er helt avhengig av lærlingene fremover. Det er allerede underskudd på ressurser i forhold til etterspørsel og IT-bransjen må ta veileder-rollen og ta i mot lærlinger med åpne armer. Disse to ukene i praksis kan gjøre det enklere for bedriften å få en følelse på om det å tilby en lærlingplass er riktig for dem på sikt. Når eleven kommer inn og ser på ting med nye øyne og medarbeiderne i bedriften får muligheten til å ta veileder-rollen så er det inspirerende og lærerikt for begge parter, sier Cathrine.

Kan din bedrift ta i mot elever i to ukers praksis, da vil vi gjerne høre fra deg! Ta kontakt med Stian Pedersen på e-post: Stian.Pedersen@tangen.vgs.no