Baljinder Singh Rihel fra Sopra Steria har skrevet et leserbrev om sin opplevelse av konferansen South by Southwest – en festival for musikk, film og interaktive medier.

Leserbrev med refleksjoner fra SXSW 2023

Det sies at SXSW er et sted hvor du kan møte nye mennesker, utforske nye muligheter og utfordre måten du tenker på. Og det var akkurat det som var min opplevelse. 

Forfatter: Baljinder Singh Rihel

Sammen med en delegasjon fra næringslivet i Agder deltok jeg på SXSW i texas i mars. SXSW er et av verdens største og mest anerkjente konferanse innen teknologi, musikk og film, og tiltrekker seg deltakere fra hele verden. Dette var mitt første møte med konferansen. En av hovedattraksjonene ved sxsw var de spennende presentasjonene fra bransjeledere og eksperter fra hele verden. Her fikk jeg innsikt i nyeste teknologiene, produkter og tjenester som vil forme fremtiden. Trendene som blir omtalt her, er ofte avgjørende trender for kommende år.

I år var AI et av de største temaene i teknologibransjen, og ikke overraskende fikk spesielt ChatGPT mye oppmerksomhet. Bruken av kunstig intelligens vil virkelig sette fart på utviklingen av teknologi og kompetanse på en måte som vil revolusjonere mange industrier. I tillegg var Metaverse og neste generasjons web samt den mobile arbeidsplassen, i fokus og har potensial til å endre måten vi arbeider og samhandler på.

sxsw

ChatGPT er bare en begynnelse

På SXSW var AI et repeterende tema, og spesielt Generative AI med AI-assistenter som blant annet ChatGPT, DALL-E og Midjourney. AI var en dominerende del av teknologi-programmet, og hovedtemaet hos flere foredragsholdere som blant annet OpenAI`s CEO Greg Brockman og Microsoft`s Design og AI VP Dr. John Maeda.

Det var veldig spennende å høre hva Greg Brockman fortalte på scenen om utviklingen av ChatGPT, som har stor innvirkning på samfunnet slik vi lever i dag. For mange ble lanseringen av ChatGPT i november en øyeåpner for at 2023 skulle bli et år preget av AI – ikke bare for eksperter og teknologer, men også for vanlige brukere. Bruken av ChatGPT øker i ekstrem hastighet, hvor de fikk over 100 millioner brukere på bare to måneder. Det tok Facebook 4,5 år å nå ut til 100 millioner brukere og TikTok 9 måneder.

Flere store aktører kommer til å lansere AI-assistenter i år og AI-kappløpet går svært raskt. På grunn av den stadig økende betydningen av AI i dagens samfunn, er det viktig at alle virksomheter har fokus på utviklingen innen feltet. Det er nødvendig å følge aktivt med, utforske og teste mulighetene som tilbys av AI, samt vurdere hvordan dette vil påvirke virksomheten.

scene

Metaverse er virtuell, men konsekvensen og mulighetene av den vil være reelle. 

Jeg opplevde mye snakk om metaverse på konferansen. Metaverset er en virtuell verden der mennesker kan møtes og samhandle i en digital verden som er så realistisk som mulig. Det er viktig å erkjenne begrensningene og fallgruvene som følger med dette konseptet. Samtidig kan man ikke ignorere den utviklingen som skjer innen teknologier som AI, XR og data, som kan forme en ny verden i fremtiden. Det er viktig å stille spørsmål om hvilken verden vi ønsker å skape, og hvem som skal ha kontroll eller styring over den. Det er også viktig å merke seg at det vil åpne opp nye muligheter innenfor forretningslivet og skape tillit til de digitale produktene og tjenestene som lages. 

VR / XR / AR

Årets SXSW bød mye på tema som Extended reality, mixed reality, virtual reality, augmented reality . Det var 41 foredrag innen XR og metaverse, og det var en egen utstillingshall med alt fra VR-spill og VR-konserter til byplanlegging.
Det var interessant å se at det var mer fokus på faktisk bruk av teknologien fremfor selve utstyret. Det er et veldig bra tegn. XR er i ferd å finne vei inn i mer dagligdagse bruksområder.

kaffe

Flere sykehus i USA og Canada har begynt å bruke VR-opplevelser som alternativ til full narkose under enklere operasjoner.

Bærekraft var også et viktig tema dette året, med økende bevissthet om klimaendringer og miljøproblemer. Fremtidens byer, politikk og etikk ble også grundig diskutert, og det er tydelig at disse temaene vil spille en viktig rolle i utviklingen av samfunnet i årene som kommer.

Alt i alt har dette året vært preget av mange viktige og spennende temaer innen teknologi og samfunn. Med den raske utviklingen av nye teknologier og økende fokus på bærekraft og etikk, er det spennende å se hva fremtiden vil bringe.

Future Institutes Trend report

Og når vi snakker om trender så er det vanskelig å unngå å nevne Amy webb. Amy Webb er en av verdens trendforsker og personen bak «The Future Institue». Hennes 16. presentasjon under SXSW 2023 var helt klart det største høydepunktet. Hun presenterte 666 nyeste trender fordelt på 10 forskjellige kategorier.

Amy

Hovedbudskapet fra henne var at 2023 kan man ikke spekulere, men ha "FOKUS". Dette innebærer å holde seg oppdatert på hvordan ulike faktorer og trender påvirker hverandre og vurdere hva dette kan bety for bedriften din både på kort og lang sikt.

Med så mange trender og teknologier som dukker opp i et stadig økende tempo, er det avgjørende å identifisere de viktigste utviklingene og prioritere dem deretter. Dette er spesielt viktig for fagpersoner som ønsker å være i forkant og ta beslutninger for fremtiden. Internett vil aldri bli det samme. Et scenario hun nevnte om internett var at vi vil gå fra stadie hvor vi søker på internett, til internett søker deg.

screen

Future Institutes Trend rapport: Fargekodene indikerer hvor fort ulike trender vil treffe ulike bransjer.

Mangfold

Konferansen startet åpningsforedrag mangfold som tema. Hvilke utfordringer man møter på i ulike bransjer når man har en annen kulturell bakgrunn og her traff jeg blant annet skuespillerinnen , Priyanka Chopra, og forfatteren Simranjit Singh som fortalte deres historie om deres utfordringer i de respektive bransjene. Simranjit, en sikh-gutt som vokste opp i Texas, møtte daglig rasisme. Han opplevde det på skolen, i nabolaget, under idretten, på college og mer, men han nektet å la seg påvirke av negativiteten. Han fortalte her hvordan han fokuserte kun på det positivet. Priyanka fortalte om sin reise fra å være skuespiller i india til å være et globalt ikon. Hun fortalte om alle sine utfordringer hun møtte på veien ved å være en indisk kvinne i Hollywood.

Som 2.gangs innvandrer fra India, gjorde dette sterkt inntrykk på meg. Dette gav meg selvinnsikt i hvor heldig jeg har vært som har vokst opp med to kulturer og hatt muligheten til å plukke det beste ut av begge kulturene. Det å ha to kulturer med i sekken gir en bedre mulighet til å se ting i ulike perspektiver og åpenhet med å tilpasse seg andre kulturer.

mangfold

Konklusjon

2023 handler om:

• Navigere riktig med all data rundt oss
• Bruke AI på riktig måte
• Og aller viktigst; ha fokus og ikke spekulere

Jeg sitter igjen med en overveldende følelse av inspirasjon og innsikt i ny teknologi som kommer til å forme verden. Jeg fikk muligheten ti å utforske og lære om de siste fremskrittene innen teknologi. Å være omgitt av så mange mennesker som dekker den samme lidenskapen for teknologi, var virkelig inspirerende. Jeg ble imponert av den raske utviklingen innenfor teknologi som åpner for utallige muligheter for oss på Sørlandet.

Trendene som ble presentert kan også bidra med økt innovativ aktivitet hos grundere og teknologibedrifter til å utvikle nye produkter og tjenester. For eksempel vil industrien, helsevesen og energi sektoren dra god nytte av kunstig intelligens og maskinlæring i tiden som kommer.

Trendene fra SXSW kan helt klart bidra med å stimulere entreprenørskap på Sørlandet med å tilpasse seg nye forretningsmodeller som støtter teknologi, innovasjon og vekst. Interaktiv teknologi eller digitale opplevelser kan bidra med å øke tilfredsheten for publikum som deltar på feks festivaler og arrangementet som vi har en del av på Sørlandet.

Fokus på bærekraftige teknologier og smarte byløsninger kan ha innvirkning på lokale myndigheter og organisasjoner om å satse mer teknologi og forbedre sektorer som for eksempel transport, energi og avfallshåndtering. Trendene fra SXSW vil være verdifulle for teknologi utvikling, vekst og innovasjon på Sørlandet.

Se video fra konferansen her.