Dette er noen av studentene som jobber med prosjektet «Løp eller gå for livet». Fra venstre: Magnus, Thomas og Pavle. Sittende: Henning og Lasse.

Ønsker du lærling eller en student på utplassering?

Studentene på Vg3 Dataelektronikerfaget på Kvadraturen skolesenter ser seg om etter nye og flere bedrifter å velge mellom til utplassering og lærlingtid.

– Dette er studenter med bred kompetanse innen elektronikk, data, programmering, nettverk, servere og mye mer, sier faglærer, Jens Are Bastiansen.

Studieløpet på Kvadraturen skolesenter må ikke forveksles med IKT-servicefag. Det er nemlig ganske forskjellig.

IKT-servicefag vektlegger software, brukersystemer og drift, mens data og elektronikk også vektlegger på hardware og elektronikken bak og lærer å feilsøke på utstyr.

Praktisk tilnærming

- Vi pleier å jobbe med prosjekter. I år har vi laget et digitalt system for rundetelling til «Løp eller gå for livet», et løp til inntekt for kreftforeningen. Før ble rundene telt med klikker. 

Det nye systemet teller runder ved hjelp av mikrokontroller med RFID-leser, som sender informasjon til lagring via WiFi til en skybasert database med automatisk hardkopi som backup. Studentene har programmert i C++, SQL, PHP, HTML og CSS og bygget databasen og alt selv. 

- Dette viser allsidigheten til studentene. De lærer både hardware og software. De programmerer i Python, JavaScript, HTML og C++. De er uredde. 

Jens Are Bastiansen og Erik Tonstad, som er to av fire lærere på linja.

Jens Are Bastiansen og Erik Tonstad, som er to av fire lærere på linja.

Ønsker du en ekstra ressurs?

I løpet av Vg3 skal studentene utplasseres i en bedrift to ganger (2 uker høst og vår), og når skoleåret er omme venter lærlingtilværelsen. 

- Å tilby læreplass knytter bedriften til eleven i halvannet til to år. Det krever at din bedrift er godkjent lærebedrift, forklarer Bastiansen.

Utplassering derimot, krever ingen formelle godkjenninger. 

- Da skal studenten få være med i hverdagen, følge flyten i bedriften. Bedriften trenger ikke forberede et opplegg for studenten, bare involvere dem i daglig praksis.

Ønsker innspill

Studieløpet på Vg3 Dataelektronikerfaget er såpass åpent at faglærerne til en viss grad kan tilpasse fokusområder etter ønsker.

- Hvis vi ser at IT-bedrifter i Agder trenger en viss kompetanse, er vi interessert i innspill om det, avslutter Bastiansen. 

Ønsker du mer informasjon om utplassering? Ta kontakt med Jens Are Bastiansen på e-post  Jens.Are.Bastiansen@kvadraturen.vgs.no eller telefon 920 16 209.

Her kan du finne mer informasjon om hvordan din bedrift blir godkjent lærebedrift. 

Alle bilder: Kvadraturen skolesenter.