I år hadde Digin også studentoppgaver å tilby!

Refresh IT 2024 – høstens vakreste eventyr

Universitetet i Agder (UiA), med Institutt for informasjonssystemer i spissen, er arrangører for Refresh IT og har med seg NHO og Digin som medarrangører.

Dette eventyret samler studenter og flere av de fremste IT- og teknologibedriftene i Agder, hvor bedriftene skal ut i ilden og pitche spennende temaer og caser for bacheloroppgaven. Dagen i dag, 16. oktober, ble åpnet av emneansvarlig Hallgeir Nilsen og instituttleder Øystein Sæbø sammen med Cathrine Stien fra Digin og Anne Klepsland Simonsen i NHO - Næringslivets Hovedorganisasjon, Agder.

Bedriftene som pitchet sine oppgaver fra scenen var Capgemini, Egde, Bouvet, Digi Agder, Sikri, TietoEvry, Kartverket, Norkart, IKT-Agder, Knowit Sør, Kristiansand kommune, Phonero og Ciem (UiA). Det var tydelig gjennomtenkte og spennende prosjekter som de ønsker å lokke ivrige studenter til å jobbe med hos dem. Erfaringsmessig har vi sett at dette er en vinn-vinn situasjon for både studenter og næringsliv og mange studenter får jobb i den aktuelle bedriften etter endt studie.

Mye som foregår i Agder

Egde presenterte en pitch om AI-agents, og hvordan studentene i oppgaven skal forbedre svarene til språk- og AI-modeller med fokus på AI-Agents. Det ble nevnt fra scenen at det er en stor innsats for flere aktører i regionen som jobber for å styrke Agder-regionens posisjon innenfor kunstig intelligens.

Prosjektet "BirdAI" ble også presentert på scenen og denne oppgaven er et samarbeid mellom TietoEvry, Kartverket og Norkart. Prosjektet fokuserer på utviklingen av AI- og maskinlæringsprogramvare som kan kjenne igjen fly og fugler i "line-of-sight". Oppgaven tar for seg NASA sine SLR-systemer på Kartverket sin stasjon på NY-Ålesund.Systemet som utvikles, vil automatisk slå av laseren når objekter på himmelen detekteres.

Lars Fredrik Gyland, fylkeskartsjef i Kartverket Agder, uttrykte stolthet over prosjektet: – Dette er en helt unik oppgave, hvor vi kobler fremoverlente IT-studenter med et unikt kompetansemiljø hos NASA, TietoEvry og Geodesidivisjonen i Kartverket, sa han. Lars Gunnar Stokke, prosjektleder i GeoAI forteller hvordan BirdAI er et fantastisk eksempel på et verdifullt samarbeid mellom KI- og geoteknologimiljøer, med stor overføringsverdi til andre industrier.

Stor variasjon i oppgavene

Flere av bedriftene fokuserte på bærekraftig teknologi og samfunnsutvikling. Bouvet og Henning Olsen presenterte en innovativ app som skal bidra til mer bærekraftig transport i forbindelse med utbyggingen av Gartnerløkka. I tillegg pitchet Kristiansand kommune og E-waves en oppgave innen å fremme smartere energi- og samfunnsløsninger.

Å Energi presenterte også en spennende modell for visualisering og bruk av kunstig intelligens i det nye systemet for strømkostnader, mens Sikri introduserte et internt informasjonsskjermsystem som skal forbedre kommunikasjonen i organisasjoner.

Digi Agder tok scenen for å vise frem sitt arbeid som en katalysator for digital transformasjon i Agder-regionen. Deres fokus ligger på å styrke den regionale gjennomføringskraften og posisjonere Agder nasjonalt som en leder innen digitalisering. Agder KI var også et sentralt tema, med et interaktivt kart som viser alle pågående KI-prosjekter i Norge, med spesielt fokus på Agder.

Engasjerte studentgrupper

Arrangementet tiltrakk også stor studentdeltakelse, med totalt 19 studentgrupper. Gruppe 10, kalt TechTrolls, bestående av Andrine Celine Flatby (prosjektleder), Christine Nilsen, Vinh Vu Ai Ngueyen, Ine Antonsen og Johanne Haakenstad, stilte opp til intervju for Digin og fortalte om hvorfor de brenner for AI og samfunnsnyttige prosjekter.

– Det har vært lærerikt og innholdsrikt, og foredragene var veldig spennende. Vi ser spesielt frem til å knytte kontakter med bedrifter og lære mer om deres syn på bærekraft og samfunnsverdier, forteller Andrine Celine Flatby. – Vi håper på å jobbe sammen med en bedrift som gir oss mulighet til å prøve og feile, lar oss teste ut ny teknologi og ha det gøy underveis, sier Christine.

Jenter på Informasjonsstudiene trekkes ofte mot mer kreative felt som UX-design, så det er inspirerende for oss i Digin å se en ren jentegruppe hvor samtlige ønsker å utforske de tekniske aspektene av teknologi, som programmering, utvikling og backend-prosesser. Andrine og Christine har allerede fått praksisplasser hos Kart AI, og ser frem til å teste nye teknologier og være med på prosjekter som fremmer bærekraftige løsninger.

Et suksessfylt arrangement

Refresh IT 2024 markerte nok en gang suksess og et vakkert høsteventyr – en arena der næringsliv møter unge, engasjerte talenter innen IT og teknologi. Med fokus på samarbeid er dette et viktig arrangement for den utviklingen vi ønsker i Agder, både med tanke på kompetanse og arbeidskraft. Vi ønsker alle lykke til med oppgaveskrivingen!

Litt flere bilder fra dagen: