For en utrolig gøy dag! Hørte vi i mellom summingen fra 121 jenter fra 3.-5. klasse som deltok på biblioteket i Kristiansand denne morgenen. Høstværet i Kristiansand herjer utenfor, men inne i biblioteket er det farger, inspirasjon og lek. Digin tok turen og ble veldig imponert over hvordan jentene takler oppgaver innenfor programmering, digital kreativitet og kunstig intelligens. Morten Goodwin – professor i kunstig intelligens, startet festen med å gi et morsomt foredrag om hvordan smarte roboter kan påvirke fremtiden vår, og alle lyttet med stor interesse.
Girl Tech Fest er et tiltak for å øke jenters interesse for teknologi og realfag og er et initiativ fra ODA Nettverket, TENK – Tech Nettverket for kvinner, IKT Norge og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering. Andelen jenter som velger teknologifag som valgfag i ungdomsskolen ("programmering" og "teknologi i praksis") er under 20% (SSB, 2020).
På Girl Tech Fest får jentene prøve selv, være kreative og nyskapende - de får møte rollemodeller og skaper relasjoner med kvinner de kan relatere seg til. Dette er en annerledes skoledag med teknologiske workshops og masse gøy.
Bedriftene bidrar med oppgaver og lek
Alexander Salveson Nossum er Innovasjon- og digitaliseringsansvarlig hos Norkart og hadde stand på biblioteket i dag. – Dagens skolebarn er digitalt innfødte og touchskjermer, kretskort, PC’er og bruk av web er ofte mer naturlig enn å skrive med blyant for dem. Samtidig reflekterer vi over hvor utrolig viktig det er at nettopp disse barna får et bevisst forhold til skaperkraften i teknologi. De må bli vist hva som er mulig – og bli gitt muligheten til å skape.
Fra Norkart var det kvinnelig overvekt av representanter som stilte opp på standen; Anine Mathea Olsen Sandell og Charlotte Marie Figel Rødstøl er lærlinger i IT- og utvikling fra Tangen videregående skole og har for tiden praksis hos Norkart. I tillegg styrte Ida Marie Solli og Ingfrid Nilsen Karlsen showet, begge er systemutviklere i Norkart.
Her laget elevene kompass ved hjelp av micro:bit og var ivrige og tok mye initiativ selv. – Det er kjempegøy når de får til oppgavene og får respons fra micro:biten de har laget instukser på. Jeg synes de lærer fort, forteller Ingfrid.
– Mange av barna vi møtte i dag blir ledere som skal bestille IT-tjenester. Kanskje blir noen av dem utviklerne av den neste TikTok – eller kunstige intelligensen. Hvor viktig er det ikke da at vi i IT-bransjen er med å hjelpe skoler og lærere med å gi en dag fylt med små drypp fra IT, teknologi og koding, skyter Alexander inn.
Robothest er drømmen
I tillegg til Norkart møtte vi bedriftene Egde, Origo, Mechatronics Innovation Lab, Aptum, Bouvet og Kartverket som alle hadde laget opplegg for jentene. Her gikk det i både koding av fargelys, vindmølle laget av lego, universell utforming av teknologi og design av melkekartonger. Vi opplevde at bedriftene har gjort en ordentlig innsats i kreative oppgaver for å vekke nysgjerrigheten og interessen hos de viktige deltakerne for denne dagen.
Etter lunsj holdt Malini Espeland et eget foredrag om hvordan det er å jobbe som ingeniør, hvor både demostrasjonen på scenen og eksemplene var tilpasset målgruppen.
Digin var så heldig å få en hilsen fra Maj og Tove på 10 år: Tegning av robothesten som kan både danse, løpe og gå. Vi lurer på om inspirasjonen kom fra standen til Mechatronics Innovation Lab der Karianne Ormseth hadde tatt med seg robothunden Spot?